top of page

PÉCS TÖRTÉNETE VI.

IPAROSODÁS – POLGÁROSODÁS
Pécs a dualizmus korában (1867–1918)

Extra kedvezmény!
PECS_6_borito_3D.png
About
a_kotetrol.png
283434636_1049834992610650_959435462460585507_n.png

A könyv megjelenését a LAFARGE támogatta.

IPAROSODÁS - POLGÁROSODÁS
Pécs a dualizmus korában
(1867-1918)

Szerzők: Csibi Norbert – Kaposi Zoltán – Nagy Imre Gábor –Pásztor Andrea – Pilkhoffer Mónika – Szlanyinka Éva

Főszerkesztő: Vonyó József

A könyvhétre, 2022. június 3-án megjelenik a Pécs története monográfiasorozat VI. kötete Iparosodás – polgárosodás. Pécs a dualizmus korában (1867–1918) címmel. Ezúttal nem követtük a kronológiai sorrendet. A hódoltság kora után, most a sorozat, a város fejlődésének a török alóli felszabadulás után mintegy 180 évvel később kezdődő korszakát bemutató elemét adjuk közre.

Az egyik ok az, hogy ennek részleteit tárta fel leggazdagabban a korábbi kutatás. Ennél fontosabb, hogy Pécs múltjának különösen jelentős változásokat hozó, jövőjét máig hatóan befolyásoló évtizedeiről van szó, melyek során gyökeresen átalakult a mintegy háromszorosára gyarapodott lakosságú város politikai intézményrendszere, gazdasága, társadalma és kulturális élete.

Ebben a fél évszázadban épült ki az a sokrétegű iskolarendszer, mely felerősítette a város centrum szerepét, egyben – a joglíceum fejlődésével együtt – megalapozta az Erzsébet Tudományegyetem ide telepítését a háború után. Ezzel párhuzamosan teljesedett ki a kulturális élet sokszínű intézményrendszere (sajtó, színház, mozi, zeneiskola, művészeti csoportok stb.) melyek elemei sok vonatkozásban máig meghatározzák Pécs kulturális jelentőségét: elég, ha a nemzetközi szinten is elismert zenei életre gondolunk.

 

Mindezek hatására emelkedtek sorra azok a jelentős épületek, alakultak ki új utcák, terek, melyek máig meghatározzák Pécs városképét. S a modern városképpel párhuzamosan formálódott a polgári életmód és mentalitás is.

 

A korábban született gazdag szakirodalom – könyvek, tanulmányok és forráskiadvá-nyok – eredményeit hasznosítva és új alapkutatásokkal kiegészítve adnak a szerzők adat-gazdag, az összefüggéseket, Pécs országon belüli, korabeli pozícióit is feltáró képet erről az eseményekben gazdag, meghatározó folyamatokat elindító korszakról.

A széles olvasóközönségnek is szóló könyv szövegét összesen 340 színes és fekete fehér ábra (korabeli fotó, diagram, grafikon, rajz), 48 táblázat és 13 térkép teszi szemléletessé, a szellemi értékeken túl esztétikai élményben is részesítve az olvasót.

Events
A Pécs Története sorozat kötetei

Iparosodás - polgárosodás
Pécs a dualizmus korában

(1867–1918)

A hódoltság korában

(1543-1686)

A püspökség alapításától a török hódításig

Az őskortól a püspökség alapításáig

Konyvbemutato
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page